Технологічна галузь – це один з найбільш конкурентноспоможних ринків праці, і не завжди вдається знайти відповідний талант для закриття затребуваної вакансії. Тому важливо знати, з чим стикаються претенденти та роботодавці під час джоб-хантингу.
На щастя, в світі є дані, які можуть допомогти відповісти на це питання. Щоб допомогти краще зрозуміти попит і конкурентоспроможність в сфері технічних вакансій, нижче виведений пошуковий трафік для 12 ключових професій (використаний сервіс Indeed), що дозволяє зіставити кількість технічних талантів з кількістю роботодавців. Давайте подивимося на цифри.
Які технічні спеціальності “найзапитуваніші»?
Спочатку ми подивилися, які робочі місця найбільш затребувані. У таблиці нижче показано, що існують значні відмінності. Вимірювання відображаються в кількості цільових запитів по кожній професії на мільйон пошукових запитів.

Яких спеціалістів хантять? - фото №1

На верхівці знаходиться інжиніринг-менеджер – або, по-простому, технічний директор. Це і справді посада, яка вимагає як технічних навичок, так і вміння керувати і нести відповідальність за команду. Очевидно, що управлінські здібності є пріоритетом для багатьох роботодавців в умовах пошуку кращих технічних талантів.
Наступна найбільш затребувана професія – фронтенд-девелопер, тобто, людина, яка відповідає за аспекти веб-сайтів і додатків, з якими взаємодіють кінцеві користувачі. У слоті №3 (DevOps) і №4 (фул-стек розробники) спостерігається не тільки високий попит, але і найшвидший приріст. За цими робочими місцями оголошення виросли на 24,2% і 44,7% з другого кварталу 2017 року до другого кварталу 2018 року, відповідно.
Тим часом, найнижчий попит – як раз на посаду головного технічного директора. Звичайно, такі посади вищого рівня відкриваються відносно рідко – і кількість кандидатів, що володіють необхідним досвідом і лідерськими навичками, дуже обмежена.

Де спостерігається дефіцит талантів?
Наведені вище дані показують масштаб попиту на важливі технічні ролі в компаніях, але вони не говорять нам, наскільки складно заповнити ці вакансії. Подивимося на зв’язок між оголошеннями про вакансії і кліками по цим вакансіям. Чим менше кліків, тим менше інтерес претендентів – і тим важче знайти талант.

Яких спеціалістів хантять? - фото №2

Згідно з даними, архітектори програмного забезпечення є так званими «єдинорогами» ринку. Ці робочі місця дуже складно заповнити. Ймовірно, тому що ця робота вимагає рідкісного поєднання якостей: передових технічних навичок і високого рівня бачення ситуації наперед. Зрештою, «архітекти» встановлюють стандарти, яких дотримуватимуться майбутні розробники, і цілком можуть передбачити майбутній успіх або провал проекту.
Друге місце – у DevOps. «Девопси» затребувані, але їх також важко знайти. А ось на третьому місці знаходяться розробники мобільних додатків. І хоча попит на таких фахівців в світі поки не такий великий, професіоналів знайти важко.
В першу десятку потрапили і фахівці в сферах Full Stack, FrontEnd, дизайнери та онлайн-маркетологи. Це означає, що на світовому ринку все ще спостерігається дефіцит справжніх талантів в цих сферах, і в найближчі роки інтерес до подібних фахівців збережеться.

Що це означає для роботодавців та шукачів?
Здобувачі однозначно повинні оперувати цими даними, щоб випередити конкурентів і знати, яких фахівців все ще не вистачає роботодавцям. Для тих, хто шукає роботу в сфері технологій, інформація про попит і невідповідність дає уявлення про те, у яких фахівців можливості ширші, а важелі впливу в переговорах з потенційним роботодавцем відчутніші.
Для роботодавців, між тим, дані вказують на важливість пошуку правильного балансу стимулів для залучення кращих фахівців. Сьогодні гарна компенсація за працю вже не грає великої ролі. Кваліфіковані співробітники втрачають інтерес до традиційної моделі 9-5 і прагнуть до більшої гнучкості, коли справа стосується робочого графіка і місця. Знаючи тенденції та продумавши систему «плюшок» і онбордінгу, роботодавці можуть більш агресивно конкурувати за кращі таланти.

Сумніваєтесь чи підійде вам сфера ІТ?

Записуйтесь на онлайн-зустріч та отримаєте особистий план розвитку в сфері ІТ

На Вас чекає:
  • консультація кар'єрного менеджера, щодо вибору напрямку розвитку в сфері ІТ
  • тестування на схильність до певного напрямку навчання
  • знайомство з викладачами курсу
  • зустріч з HR фахівцем
  • аналіз результатів
  • підбір програми згідно отриманих
    даних і вашого запиту
manager

Записатись на зустріч