Останні три роки Україна має виклик, – розвивати економіку в умовах військового конфлікту. Цю ситуацію часто порівнюють з умовами, в яких перебуває сучасний Ізраїль. Знаходячись у ворожому оточенні та під постійною загрозою військової ескалації, Ізраїлю вдалося побудувати успішну інноваційну економіку. При цьому, Ізраїль мав гірші стартові позиції, ніж Україна: гострий дефіцит природних ресурсів, важкий клімат, невелику територію.

Сьогодні ця країна – номер один у світі за кількістю патентів на душу населення, за рівнем розвитку стартапів, за виробництвом та експортом медичного обладнання. Ізраїль входить до першої трійки у світі за показником бюджета на освіту. Це – єдина в світі країна з ВВП на душу населення понад $40 тис., і даний показник зростає щорічно більше, ніж на 4%. ВВП Ізраїля на одну особу вже вищий, ніж у більшості європейських країн (наприклад, Іспанії, Португалії, Італії, Франції). Ізраїльська армія у 2016 році була визнана найбільш технологічно розвиненою у світі.

Цей прогрес став результатом того, що Ізраїль, який довгий час був сільськогосподарською країною, зробив ставку на розвиток високотехнологічного сектора. Це дуже раціональне рішення, так як ключовий актив Ізраїлю – це люди. Як, до речі, і в Україні. Але щоб реалізувати потенціал цього активу у сфері хай-тек, необхідна налагоджена система підготовки кваліфікованих кадрів. Ізраїлю вдалося створити таку систему тоді, коли вирішилось питання забезпечення кадрами своєї армії.

Як відомо, служба в армії обов’язкова для усіх ізраїльтян з 18 років. Призовники, що відповідають ряду параметрів, проходять детальне тестування в Mamram — центрі комп’ютерних та інформаційних систем армії Ізраїлю. Ті, хто має потенціал стати програмістом, зараховуються на армійські курси підготовки IT-спеціалістів, причому попереднє знайомство з програмуванням необов’язкове. Після вісьмох місяців інтенсивного навчання, вони вступають на службу програмістами у Mamram.

Якщо звичайна служба у армії триває три роки, то робота в Mamram — сім років, щоб компенсувати безкоштовне навчання. Після закінчення цього терміну, 25-річний демобілізований повертається до цивільного життя досвідченим спеціалістом та легко знаходить високооплачувану роботу у сфері хай-тек. І сьогодні у Ізраїлі на 8 млн осіб населення припадає 200 тис. спеціалістів, що працюють у високотехнологічному секторі.

Питання в тому, чи можливо повторити цей досвід в Україні. За оцінками експертів, в Україні працює 100 тисяч IT-спеціалістів, а це великий простір для росту. Звісно, нам немає сенсу говорити про створення в Україні аналогу Mamram, — це питання держави, а не приватної ініціативи. Тим не менше, можливо повторити у вашій країні те, що ми зробили в Ізраїлі — адаптувати систему Mamram для цивільної IT-освіти.

Після моєї служби в Mamram, я відкрив у Ізраїлі навчальний центр під назвою John Bryce Training. Він заснований на подібній ідеї та має ідентичний процес прийому та навчання, що і Mamram. Більше того, ми залучили потенційних роботодавців, компанії розробників програмного забезпечення, щоб підтримувати актуальність освітнього процесу та допомагати нашим випускникам із працевлаштуванням. На сьогодні John Bryce Training займає 70% ізраїльського ринку ІТ-освіти, ми також відкрили філіали в Китаї, Туреччині та Угорщині. А тепер збираємось донести підхід ізраїльської освіти до ІТ-освіти України. Я впевнений, що це допоможе виховати тут нове покоління висококваліфікованих ІТ-спеціалістів.

Автор: Еран Лассер, співзасновник DAN.IT education

Сумніваєтесь чи підійде вам сфера ІТ?

Записуйтесь на онлайн-зустріч та отримаєте особистий план розвитку в сфері ІТ

На Вас чекає:
  • консультація кар'єрного менеджера, щодо вибору напрямку розвитку в сфері ІТ
  • тестування на схильність до певного напрямку навчання
  • знайомство з викладачами курсу
  • зустріч з HR фахівцем
  • аналіз результатів
  • підбір програми згідно отриманих
    даних і вашого запиту
manager

Записатись на зустріч